Jochem van Leeuwen fotografie

De toeschouwer

De toeschouwer

Een jongen wordt achtervolgd door de politie. Hij is te voet, zij te auto. De auto ramt de jongen tegen het stalen hekwerk. Het hek buigt mee, de jongen ligt kermend op de grond. De jongen wordt stiller, terwijl een agent zich over hem ontfermd. Ze wachten samen op de ambulance die spoedig komt.

Ze wachtte samen op de ambulance die spoedig kwam. De relatieve rust is weer gekeerd. Enkelen halen verhaal bij de nog aanwezige agenten, anderen keren terug naar hun avondritueel en overdenken het vooral nog wat.

Ik vind dat de verschillende acteurs prima hun rol vervullen. Als toeschouwer zou ik ook bijna mijn rol vergeten.

Ik hoop dat het een beetje goed afloopt met die jongen.

Mokum

Dit gebouw heet Little Manhattan en is te vinden aan de westkant van Old Amsterdam. Met 21 verdiepingen is het ongeveer een halve wolkenkrabber. In het gebouw wonen allemaal jonge mensen: tweede derde van de bewoners is student en één derde is net begonnen aan hun werkende leven. Ook ik mag me nu een klein jaar tot die ene derde rekenen; het is inmiddels mijn derde thuis in Amsterdam. Miljoenen mensen beminnen de stad en zeker 800.000 mensen hebben haar tot hun geliefde gemaakt. Ook ik heb haar lief, al zijn er ook dagen dat ik haar wel kan schieten, met haar drommen mensen en indringende geluiden. Maar altijd als ik even weg ben geweest, kom ik weer bij haar thuis, sluit ze mij in haar armen, en mag ik weer helemaal mezelf zijn.

Read more

Essaouira

Slagerij, Essaouira

Deze slagerij bevindt zich zo'n 2600km ten zuiden van Amsterdam, in Essaouira, Marokko. De kustplaats kent een kleine maar bedrijvige haven waar overdag de vissersschepen gelost worden. De oude binnenstad noemt men de medina, hier houden inwoners zich voornamelijk bezig met de lokale marktwaren, terwijl de toeristen ook interesse tonen in de architectuur, terrasjes, en winkeltjes die kleding, schilderijen of andere snuisterijen verkopen. Bij het aanbreken van de avond is er een enorme rust over het stadje gevallen, enkel even verstoord door de vanaf de vele minaretten versterkte stemmen die oproepen tot het gebed. Het is ramadan en nu de zon onder is mag er weer gegeten en gedronken worden. Veel Marokkanen gaan dan naar huis, maar deze slager heeft ervoor gekozen bij het licht van de winkel buiten aan een tafeltje plaats te nemen. Onbeheerd achtergelaten verandert de slagerij in een stilleven.

View more

Maroc  |  14 images

Categories Maroc